Woonhuis M

verrassende transformatie

Sfeer
rust

project: transformatie woonhuis M | locatie: beschermd landschap | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2011-2014


 

Een traditioneel woonhuis heeft een drastische gedaantewisseling ondergaan: alle overbodige toevoegingen van de oude woning zijn verwijderd en het geheel is bekleed met een nieuwe geïsoleerde gevel zodat een heldere, herkenbare vorm overblijft.

Veranderende wensen
Het oude woonhuis uit de jaren ‘60, gelegen aan de rand van een dorp in Brabant, sloot ruimtelijk niet meer aan bij de veranderde leefstijl van het gezin. De opdrachtgevers wilden meer ruimte voor hun twee opgroeiende kinderen en voor werken aan huis. Daarnaast misten ze de verbinding met het achterliggende landschap. Door het woonhuis aan één zijde te vergroten, ontstaat op de begane grond extra leefruimte die plek biedt aan een thuiskantoor voor het eigen bedrijf, een garage en een carport. Op de bovenverdieping zijn door deze ingreep grotere slaapkamers voor de kinderen ontstaan.

Heldere indeling
De bestaande, enigszins hokkerige indeling van het woonhuis is getransformeerd tot een logische, ruimtelijke plattegrond. De woonkamer is van de voorzijde naar de achterzijde van de woning verhuist, waar grote raamopeningen aan twee zijden van de open leefruimte zicht bieden op de natuur. Door het vergroten van de bestaande woning en het omkeren van de ruimtelijke organisatie richting het landschap, biedt de woning privacy aan de straatzijde en opent zij zich aan de achterzijde.

 

 


 

Alle leefruimtes richten zich op de tuin en het prachtige landschap. De open plattegrond wordt verdeeld in verschillende sferen door de speciaal ontworpen elementen zoals de open haard en het grote keukenblok dat overloopt in een eettafel. Deze sferen worden versterkt doordat elke ruimte een ander uitzicht biedt op de omringende natuur.

 

Een nieuwe schil brengt de ruimtes van de uitbreiding en de bestaande, traditionele woning – wit stucwerk, dakpannen, donkergroene houten kozijnen, ramen met ruitjes – samen. Door de karakteristieke kenmerken, zoals de dakkapellen en het zijbalkon, van de bestaande woning te abstraheren en het geheel te bekleden met een donkergrijze afwerking van verduurzaamd hout ontstaat één gebouw met een eigentijds, strak uiterlijk.


 

Het interieur, de woning en de omgeving vormen één ontwerp en zijn door ons integraal ontworpen. De donkere achterwand van de keuken reflecteert de nieuwe zwarte houten buitengevel. Het ruige eiken van het keukentafel sluit aan op de warme blank houten kozijnen en binnenbekleding van het kantoor. Het strakke witte corian keukenblok zweeft boven de neutrale gietvloer. Alle onderdelen worden bijeen gebracht om een geheel nieuwe, gemoderniseerde en duurzame woning tot stand te brengen.