Brede School Hoogmade

onder een golvend dak


project: Basisschool en kinderopvang| locatie: Hoogmade | opdrachtgever: gemeente Kaag en Braassem | tijdvak: 2015 – 2018


In het centrum van het dorp Hoogmade staat een nieuwe brede school, afgestemd op de wensen van haar gebruikers. Het bijzondere bakstenen gebouw refereert aan de karakteristieke bebouwing die in de directe omgeving te vinden is. Het gebouw is qua oriƫntatie zorgvuldig ingepast in haar omgeving, zodat het gebouw meteen vertrouwd aanvoelt en het lijkt alsof deze altijd al in het dorp stond. Het golvende dak geeft het gebouw haar unieke, kenmerkende contour.

Tijdens het ontwerpproces zijn een maquette en diverse sfeerimpressies gemaakt om alle betrokkenen een duidelijk beeld te geven van het gebouw. De leerlingen van basisschool Ter Does waren aanwezig bij het slaan van eerste paal: de start van de bouw van hun nieuwe brede school.

 


Tijdens de bouw werden de contouren van de brede school steeds duidelijker zichtbaar.


De opvallende houten spanten zijn niet alleen constructief, maar dragen ook bij aan de ruimtelijke en esthetische beleving. Samen met het golvende dak en de gele baksteen leidt dit tot een onderscheidend schoolgebouw dat tegelijkertijd perfect past in haar omgeving.


De gelamineerde houten spanten zijn duidelijk zichtbaar in alle binnenruimtes en dragen bij aan het karakter en de eigenheid van het schuurvormige schoolgebouw. Het interieur is licht, rustig en fris, waardoor alle ruimtes prettig zijn om in te verblijven.


In juli 2018 is het gebouw opgeleverd. Het nieuwe schooljaar begint in een nieuw gebouw!