De Springplank

multifunctioneel centrum

Architects
stimulerend

 

project: de Springplank| locatie: Amsterdam | tijdvak: 2011


 

Transformatie van een monumentaal schoolgebouw naar een multifunctioneel centrum

De monumentale gevels, trappenhuizen en het betonskelet blijven behouden en worden gerenoveerd, terwijl het midden van het gebouw gedeeltelijk wordt uitgebroken en getransformeerd tot het nieuwe bruisende hart van de school met alle gemeenschappelijke functies. Een uitnodigende ruimte met veel glas en zicht op de straat en het plein, waar de school, het kinderdagverblijf, de bso en de buurt elkaar ontmoeten.
Het openbreken van het hart van het gebouw aan de achterzijde versterkt het transparante beeld van het oorspronkelijke ontwerp  en geeft zicht door de brede school heen naar de speelplaats en tuin aan de andere kant van het gebouw. Het plan eert en revitaliseert de bestaande monumentale  school met een nieuw bouwkundig hart, frisse longen en een duurzame huid.

 
Monument en duurzaamheid

Het gebouw gaat van energieklasse G naar A. Dit wordt bereikt door een harmonieuze combinatie van maatregelen die elkaar aanvullen en versterken. Allereerst wordt het gebouw erg goed geïsoleerd. Om het monumentale karakter van het gebouw niet aan te tasten, worden de bestaande kopgevels en vloeren aan de binnenzijde geïsoleerd volgens het doos in doos principe. Aan de voorzijde wordt een klimaatgevel toegepast. De buitenhuid bestaat uit aluminium renovatieprofielen, die lijken op de oude stalen kozijnen. De zon wordt geweerd met zonwerend glas en in de luchtspouw zit een lichtwerende doek achter het glas om het oorspronkelijke beeld, zonder zonwering-screens aan de buitenzijde, weer te herstellen. De warmte die tussen de dubbele gevel wordt opgewekt, wordt benut voor de opwarming van tapwater. De dubbele gevel is tevens een extra filter voor geluid en fijnstof van de nabij gelegen snelweg A10. Alle onderhoudsarme nieuwe onderdelen van het gebouw worden gemaakt met als uitgangspunt hergebruik van materialen, zoals de houten doos van de gymzaal en het volledige inbouwpakket van wanden binnen in het gebouw.

De springplank – 3