Het Bruine Huis

renovatie jaren '60 woning

Sfeer
ingetogen

 
project: Renovatie jaren ’60 woning | locatie: Geldrop | opdrachtgever: Particulier| tijdvak: 2013-2015


Een moderne woning uit de jaren ’60 met een huisartsen praktijk hebben we grondig gerenoveerd. Het heldere ontwerp van deze woning bestond uit een basement van baksteen met grote kozijnen en een terug liggende volledig houten dakopbouw. Dit sterke beeld hebben we behouden in het ontwerp voor de renovatie.
Zoals bij veel woningen uit tijd was er nauwelijks aandacht voor een goede isolatie van de woning. Op veel plaatsen liepen de betonnen liggers en kolommen van binnen naar buiten door en daardoor waren er in de woning veel koudebruggen en daarbij behorende vochtproblemen. De enige manier om dit goed op te lossen is het volledig inpakken van het casco van de woning en deze een nieuwe isolatie schil te geven. Het karkas van de houten dakopbouw hebben we laten staan en een nieuwe geïsoleerde vulling gegeven. Alle kozijnen van de woning zijn vervangen en voorzien van hoogwaardig isolatie glas. Hiermee is de woning volledig duurzaam en voorbereid op de toekomst met een laag energie verbruik.
Dit ingrijpende renovatie plan, hebben we aangegrepen om het typerende beeld van een woning uit de ’60 te transformeren naar een onderscheidend ontwerp van een woning met een tijdloze en stoere uitstraling. Het grove bruine stucwerk versterkt het monolithische beeld van het robuuste basement, waarboven de houten dakopbouw staat. Om de eenheid van de compositie kracht bij te zetten zijn het gebeitste hout van de gevelbekleding en kozijnen ook allen in bruine kleurtonen uitgevoerd.

Het Bruine Huis – 1


Alle kozijnen van de woning zijn vervangen en de dakopbouw is gestript met behoud van de houten draagstructuur. De gehele woning, inclusief vloer en dak zijn volledig geïsoleerd. De bakstenen gevel is aan de buitenzijde ingepakt met isolatie materiaal en afgewerkt met grof bruin stucwerk. De betonnen kolommen op de begane rond zijn bekleed met bruin gebeitste houten geveldelen.
Op de foto’s is de transformatie zichtbaar van de oude woning en verbouwing naar het nieuwe ontwerp.

Het Bruine Huis – 3

onze opdrachtgever: “ het multidisciplinaire team van WillemsenU was prettig en belangrijk voor ons en betekende dat het hele bouwproces voor ons voelde als een project waar we met een super goed team aan werkten 

Het Bruine Huis – 5


De robuuste buitenkant van het Bruine Huis vormt een verrassend contrast met de lichte, frisse binnenzijde. De wanden zijn strak wit gestuct en de begane grond heeft een doorlopende vloer van cementstuc. In de trappenhal is het originele baksteenmetselwerk zo veel mogelijk in tact gelaten en de zestiger jaren stalen balustrade op de verdieping is één van de authentieke bewaarde details van de woning.

Oorspronkelijk was de trappenhal de scheiding tussen de dokterswoning en de aangrenzende dokterspraktijk. Na de verbouwing vormt de trappenhal juist de spil van het huis, waar alle leefruimtes omheen draaien. In combinatie met nieuwe geïntroduceerde zichtlijnen zorgt dit voor een speelse ruimtelijke beleving.