Kantoor WillemsenU

ons huis tussen de bomen


 

project: nieuwbouw kantoor WillemsenU | locatie: Groenstraat Eindhoven | opdrachtgever: WillemsenU | tijdvak: 2005-2009


 

Op een bijzondere locatie aan de rondweg in Eindhoven ligt enigszins verscholen in een klein parkje het kantoor van architectenbureau WillemsenU.

Hoe de natuur nog natuurlijker wordt
Een gebouw dat in perfectie harmonie is met zijn omgeving. Een natuurlijke omgeving die in perfecte harmonie is met het gebouw dat er zich in bevindt. Kortom: een kantoorgebouw dat niet alleen samensmelt met de natuur om zich heen, maar dat de natuur door zijn aanwezigheid een extra dimensie geeft. Dat was wat Frank Willems voor ogen had toen hij voor een nieuw kantoorgebouw voor WillemsenU schetsen ging maken. Een wat klein, enigszins verwaarloosd en onopvallend park, geklemd tussen de drukke rondweg van Eindhoven en het spoor, bleek de ideale plek te zijn om zijn droom gestalte te geven.
De sobere esthetiek van het gebouw is wat opvalt. En, net als in de natuur, is dat wat eenvoudig lijkt het resultaat van een perfecte balans van de meest kleine en ingewikkelde details. In alle aspecten en tot aan het laatste detail straalt het gebouw een harmonie uit: een alles omvattende harmonie.Het is bijna alsof de bomen hun takken uitstrekken om zo de met hout bedekte muren van het kantoorgebouw te voelen. De grote, verdiepinghoge ramen onderstrepen het abstracte karakter van het op palen steunende gebouw en laten het door de bomen gefilterde zonlicht de binnenruimtes vullen. Door het heldere daglicht worden de bomen en het gebouw als het ware samengesmolten. Bovendien komt de dynamische verhouding tussen natuur en het gebouw nog meer tot leven in de altijd veranderende weerspiegeling van de lucht en de bomen in de ramen.De stevige, grote stammen van de eikenbomen in het parkje lijken een spiegeling van de acht palen die de daarboven zwevende doos ondersteunen. Door het gebouw op deze manier als het ware de lucht in te tillen is het zicht op het parkje niet alleen behouden, maar het lijkt alsof het gebouw zelf een bomenkruin vormt.

 

Binnen buiten en buiten binnen
De grote ramen die vrijwel vlak in de muren liggen geven het gevoel dat de krachten in het gebouw klaar zijn om naar buiten te vloeien, net als de knoppen aan de bomen. De acht pilaren die het drie verdiepingen hoge gebouw ondersteunen, zijn duidelijk zichtbaar door de ramen heen. Het voelt bijna alsof de bomen het gebouw in zijn verplaatst.
Het open, sobere karakter van het parkje vloeit naadloos over in de sobere esthetiek van het interieur van het gebouw. Grote, transparante elementen, natuurlijke materialen, glas, het gebruik van veel glad – bijna zacht ogend – beton en een aantal in het oog vallende details zijn een sobere spiegeling van de lucht en de bomen die door de ramen heen komen zetten. Net zoals in de natuur, waar dingen zich onderscheiden van elkaar door hun unieke eigenschappen, onderstreept de afwezigheid van deur- en raamkozijnen, plinten en verdere afwerkingen de unieke ‘look en feel’ van elk van de zorgvuldig gekozen, duurzame materialen.

Voor de mensen die in het gebouw werken is het vrije uitzicht naar buiten een dagelijkse bron van inspiratie. Ondanks het feit dat het parkje aan een van de drukste wegen van Eindhoven ligt, heerst er een serene rust in het gebouw. Bovendien geven de groene, ruisende bomen buiten, binnen een natuurlijk ritme aan.
Voor de weggebruikers op de rondweg zijn de struiken en bomen van het parkje een welkome groene oase in een anders weinig inspirerende omgeving. In het najaar laat het gebouw zijn aangezicht zien. Met het vallen van de bladeren valt ook het gebouw ‘bloot’.  En in de donkere, koude winterdagen geeft de warme gloed van de LED-verlichting die door de ramen naar buiten straalt een behaaglijk gevoel: binnen en buiten.


 
Kunst als natuurlijk element
Twee toonaangevende kunstenaars werd gevraagd een object te maken dat zou passen in het gebouw. Hun opvallende, kantoorhoge vlucht vogels is toegepast als LED- lichtelement in het trappenhuis. De illusie wordt gewekt dat de vogels in het trappengat opstijgen.


 

Natuurlijke duurzaamheid
Net zoals bomen die in de winter hun sappen opsparen en in de zomer koelte geven onder hun lommerrijk groen, maakt het duurzame koeling- en verwarmingssysteem in het gebouw gebruik van de winterkou en zomerwarmte met een warmte- en koudeopslaginstallatie.
De FSC-gecertificeerde houten gevel is volledig demontabel. Dit betekent minimaal afval wanneer het gebouw in de toekomst veranderd zou worden.


 

Publicatie tijdschrift A10:  hier

In 2010 is het kantoor genomineerd als BNA GEBOUW VAN HET JAAR