landhuis

wonen in natuurmonument

Architects
ingetogen

 

project: Landhuis in natuurmonument | locatie: natuurmonument | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2000-2004


 

Dit tijdloze landhuis gelegen aan een natuurlijk ven gaat letterlijk op in het landschap. De locatie, één van de weinige natuurmonumenten in Nederland in particulier bezit,  is zo bijzonder dat we daar bij de uiterlijke verschijningsvorm van het huis nadrukkelijk rekening mee hebben gehouden. De opzet is dat het woonhuis met al zijn voorzieningen zo ingetogen mogelijk in het gebied aanwezig zal zijn. Datgene wat wel zichbaar is, is zoveel mogelijk in natuurlijke materialen vervaardigt. Zo sluit het rieten dak aan op de aanwezigheid van het vele riet in het ven, terwijl de rest van het dak, uitgevoerd in vergrijzend cederhout, ook wordt opgenomen in het natuurlijk beeld van de omgeving.

 

Het hoofdgebouw (de woning) ligt in het bos en het zwembadhuis aan het ven. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door een aantal ondergrondse vertrekken. Deze zijn gedeeltelijk aan het zicht onttrokken en vormen een nieuwe plooiing in het landschap. Door de rijkheid en gevarieerdheid van de natuur ligt elk onderdeel in een andere omgeving met een specifieke sfeer. Het uitzicht is vanaf elke plek uniek.
De verschillende sferen van het landschap zijn ook in de materialisatie van de gebouwen tot uitdrukking gebracht. Het woonhuis ligt in het meest ‘donkere’ deel van het terrein en is zwaar en relatief gesloten gehouden. De muren zijn van gestapeld natuursteen.

 

Het houten dak van de woon- en eetkamer is gemaakt van western red ceder planken en lijkt onder het riet vandaan te schuiven. De wanden zijn hier volledig van glas en praktisch afwezig; dichter bij de natuur wonen is bijna niet voorstelbaar. Het zwembad is op dezelfde manier als de woonkamer gematerialiseerd. Van een afstand lijkt het daarom alsof aan de rand van het ven alleen een houten dak is geplaatst – pas dichterbij wordt het groenige glas zichtbaar. Architectuur en natuur vloeien samen.