Woonhuis N

weids uitzicht


project: Woonhuis N | locatie: landschappelijk | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2015-2016

Onder de rook van Tilburg realiseerden we deze bijzondere woning voor een gezin met jonge kinderen. De traditionele lintbebouwing met zowel oude als relatief nieuwe (woon)boerderijen vroeg om een modern tegenwicht. We wilden een passende en unieke woning maken, maar wegblijven van de moderne interpretatie van de boerenschuur. Daarom hebben we er bewust voor gekozen de verhoudingen in tact te houden, zodat met name aan de voorzijde de woning goed in het straatbeeld past.

De lay-out van de woning hebben we daarentegen geheel gemaakt op het mooie omringende landschap (onder andere een boomgaard), de moeilijke oriëntatie ten opzichte van de zon, het programma en de wensen van de opdrachtgevers zonder het budget te overschrijden, en daarnaast ook op een maximale invulling van de strakke bestemmingsplanregels.

Het resultaat is een op het landschap georiënteerde, beschutte woning met veel privacy.


De duurzame woning is opgebouwd uit houten spanten en houtskeletbouw geveldelen. Houten latten van louro preto en naturel behandeld waxedwood in verschillende breedtes zorgen voor differentiatie in de gevel en laten de woning naar verloop van tijd opgaan in het landschap.


Het hoofdvolume aan de straatzijde – met een oost-west oriëntatie – bevat de entree en de (eet)keuken en vormt het hart van de woning. Twee vleugels omarmen een deel van de tuin, vormen meerdere overdekte terrassen en geven privacy zonder het weidse uitzicht te belemmeren.
De zuidvleugel schermt de woning af van de tuin van de buren en bevat de slaapkamers, waar de grote verdiepingshoge ramen ervoor zorgen dat je middenin het landschap zit.
De noordvleugel met de werkruimte en de woonkamer steekt uit het hoofdvolume en in het landschap.