Villa LP

Architectuur één met de natuur


project: Villa LP | locatie: Waalre | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2017-2020


In een kleine villawijk in de Brabantse bossen ligt dit woon- en werkhuis als een rank schip in de natuur.

Een helder principe van één lineair dak, waaronder woning en kantoor met elkaar verbonden zijn. Het gebruik van glas aan alle kanten geeft je het gevoel dat je letterlijk in de natuur zit. De ranke verticale dennen rondom het huis geven het horizontale volume nog meer spanning. Je waant je even in een ander land.


fotografie door Rob van Esch|architectuurfotograaf

 

 

Met respect voor de natuur is dit huis geland tussen de bomen.


Aan de noordzijde, waar je het terrein binnenkomt, ligt eerst het transparante kantoor afgescheiden van de woning door middel van een binnentuin

 


Aan het einde ligt op het zuiden een groot overdekt terras, grenzend aan de woonkamer.  Het lijkt wel of de natuurlijk aangelegde tuin hier altijd al zo is geweest en het versterkt het gevoel van wonen in de ongerepte natuur.

 


De verticale houten lamellen zorgen voor de gewenste privacy en onthullen subtiel het interieur van de woning als je erlangs beweegt. De ranke verticale dennen rondom het huis geven het horizontale volume nog meer spanning.

 


DUURZAAMHEID 

De woning is energie neutraal met een duurzame installatie en wekt zijn eigen energie op door een groot veld met zonnepanelen op het dak. De grote overstekken geven in de zomer de woning een natuurlijke beschutting tegen de zon. In de winter draagt de lage zon bij tot het opwarmen van de woning.