Gemeentewerf Ede

flexibiliteit met alles onder één dak

Sfeer
verbindend

 

project: gemeentewerf Ede | locatie: Ede | opdrachtgever: Complan/ gemeente Ede | tijdvak: 2009-2012


 

Optimale flexibiliteit 
Het gebouw is vormgegeven als een gebouw met één dak waaronder alle activiteiten van de werf plaatsvinden. Gelijmde houten liggers en spanten dragen dit lineaire dak, die een optimale vrijheid bieden aan de gebruiker om de indeling van het gebouw in de toekomst eenvoudig te veranderen.

Natuur 
De gebouwen van de werf vormen een natuurlijke buffer tussen de bedrijfsactiviteiten aan de westzijde en het groene en rustige gebied aan de oostzijde. Het gebouw heeft een langgerekte vorm die vanuit het naastgelegen crematorium en omgeving het zicht op de bestaande omliggende bedrijfsgebouwen ontneemt.
De open opslagruimtes van de werf liggen aan de westzijde en zijn net als alle activiteiten aan het zicht ontrokken. Het gebouw dient daarnaast ook als geluidscherm naar het rustgebied.Tussen werf en crematorium  komt een groene zone met rododendrons, die een zachte overgang vormt naar het crematorium, waartussen enclaves met parkeerplaatsen liggen verscholen.
De struiken, die variëren in hoogte vanaf 1,5m tot 2,5m, ontnemen het zicht op de auto’s en de werf op maaiveldniveau.

Duurzaamheid
Er is door middel van een quickscan energiebesparing een ambitieus pakket maatregelen samengesteld die een referentie vertegenwoordigd bij een EPC van 0,73. Opgenomen zijn o.a.: verbeterde isolatie, zonnecollectoren, lage-temperatuurverwarming, een WKO-installatie, warmteterugwinning van douchewater en ventilatielucht, frequentie geregelde ventilatie en waterbesparende maatregelen -ook voor de wasstraat-.

 


 

De burgemeester van Ede heeft de eer gehad eigenhandig de eerste boom voor de nieuwe gemeentewerf om te zagen. Deze boom komt, net als het andere hout dat is gebruikt voor de werf, uit een duurzaam productiebos in Ede. Omdat gebruik is gemaakt van een houten spantconstructie als drager van het gebouw en grote vaste lamellen in de gevel van het kantoorgedeelte maakt hout een aanzienlijk deel uit van de gebruikte bouwmaterialen.

Niet alleen is het hout duurzaam en duurzaam geproduceerd, het is ook lokaal geproduceerd. Wij maken in onze projecten graag gebruik van locale, duurzame en hergebruikbare bouwmaterialen, zodat de ecologische footprint zo minimaal mogelijk gehouden wordt.

 


 

Het volledige interieur van de gemeentewerf is door ons ontworpen, waarbij alle houten elementen zijn gemaakt met hout uit de eigen bomen van de gemeente Ede.

In de hal is een lichtobject geplaatst, dat is ontworpen door Marjolein Houben uit Berlijn.