visie

trap01
Marrit Winkeler & Frank Willems

WillemsenU is een bureau voor hedendaagse architectuur met oprechte aandacht voor de gebruiker. Wij maken al 25 jaar samen met u hoogwaardige ontwerpen, een goede dialoog vinden wij een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd gebouw.De context waarin gebouwen staan vormt altijd het uitgangspunt voor onze ontwerpen. Dat kan net zo goed een prachtig landschap zijn als een drukke stad. Wij willen geen iconen maken, maar tijdloze gebouwen die mensen inspireren en raken. Onze ontwerpen gaan als vanzelfsprekend op in hun omgeving, maar we vinden het ook belangrijk dat ze echt iets toevoegen. Ze zijn onderscheidend en geven een nieuwe betekenis geven aan de plek waar ze komen te staan.

We kijken goed naar de natuur en laten ons daardoor inspireren om gebouwen te ontwerpen waar de techniek niet dwingend is aan de mensen die daar gebruik van maken, maar het gebouw in dienst staat van de mensen. Als architectenbureau vinden wij het belangrijk om te bouwen voor de toekomst. Gebouwen hebben een lang leven, dus alles wat nu gebouwd wordt zal nog lang staan. WillemsenU wil door innovatie en duurzaam denken gebouwen ontwerpen die bestand zijn tegen de tijd. We ontwerpen met veel aandacht voor materialen en de gebruiker. Gebruikte materialen kunnen traditioneel of innovatief zijn, maar ze worden altijd op een natuurlijke wijze toegepast.
WillemsenU vindt het belangrijk om op alle schaalniveaus een kloppend ontwerp te maken. Details en interieur zijn voor ons even belangrijk als architectuur en de omgeving van het gebouw. Wij ontwerpen met samenhang tussen deze schaalniveaus en maken gebouwen waar het totaalbeeld een geheel vormt.

W&U buiten de muren from WillemsenU on Vimeo. Film door Xavier van Delft.

team

FRANK WILLEMS
architect – directeur

expertise: maakbaarheid van ontwerp / duurzaamheid

“Een belangrijke drijfveer voor mij is de passie en vakmanschap van ons team om het uiterste uit de opgave te halen. Boeiend is het om conceptueel na te denken over de opgave en in het vervolg van het proces de rode draad bewaken, zodat onze gebouwen kloppen tot in het kleinste detail. Bewondering voor collega’s als Pawson, Zumthor en Scarpa, die deze skills tot in de finesse beheersen. Inspiratie in de natuur en met lezen over en kijken naar architectuur.”

MARRIT WINKELER
architect – directeur

“Voor mij is architectuur het oplossen van (complexe) 3-dimensionale problemen op een bruikbare én poëtische manier. Sommige componenten zijn daarbij altijd onderdeel van de oplossing, zoals: de gebruikers, sociale ruimte en menselijke maat; materiaal en zintuiglijke ruimte, locatie, context en omgeving; duurzaamheid en aanpasbaarheid. De rol van de architect is het ontrafelen en opnieuw verweven van deze componenten om zo een oplossing te creëren die de tand des tijds doorstaat.”

JACQUELINE SANGERS
architect

“Mijn streven is gebouwen te maken die passen bij de opdrachtgever en de plek. Een gebouw waar hij trots op is en waar men plezierig kan verblijven.
Gebouwen maken die er eenvoudig uitzien maar toch verrassend zijn door hun materiaal gebruik en hun ruimtelijke beleving is steeds mijn uitgangspunt bij het ontwerpen.
Het materialiseren van een gebouw vind ik een van de leukste onderdelen van het ontwerpen. Door de materialen wordt het gebouw tastbaar en krijgt het zijn plek in de omgeving. De vragen welke materialen passen bij elkaar, welke structuren van materialen zijn er, hoe voelen ze, wat doet het (zon)licht met het materiaal, hoe zien ze eruit als regent, vind ik altijd boeiend om mee bezig te zijn.”

NIELS PETERS
samenwerkend architect

” Het ontwerpen van doordachte, slimme en inventieve gebouwen waarin ik – door het inzetten van vorm en vormgeving – gebouwen optimaal kan laten presteren geeft me voldoening. Op die manier zet ik architectuur in, zowel voor gebruikers als omgeving. Mijn ontwerpen kenmerken zich door eigentijdse vormgeving met oog voor detail en materiaalgebruik die gedurende hun hele levensduur mooi blijven.”

LINDA VLEMMINGS
assistent ontwerper

“Al van kinds af aan ben ik nieuwsgierig naar de wereld om mij heen en houd ik van verhalen, puzzelen, dingen uitzoeken, bedenken en maken. Architectuur is voor mij eigenlijk de ultieme puzzel, waarbij veel van mijn interesses samenkomen. Niet alleen ruimtelijke vormgeving, maar bijvoorbeeld ook geschiedenis, cultuur en techniek. Wat architectuur betreft zie ik deze verschillende invalshoeken als facetten van een diamant; je kunt één facet uitlichten, maar de facetten kunnen niet zonder elkaar. Architectonische vraagstukken dagen mij dan ook uit om steeds opnieuw te zoeken naar een unieke oplossing waarbij alle puzzelstukjes naadloos in elkaar passen.”

SJOERD SCHROIJEN
technisch ontwerper – engineer

“Ik haal mijn inspiratie uit het zoeken naar de beste oplossing, binnen elk project. Mijn expertise is het gemakkelijk vertalen van een schetsontwerp naar een technische tekening. Afgelopen jaren heb ik dit in extreme omstandigheden in de praktijk kunnen brengen, toen ik met mijn vrouw Barbara in Ghana voor Stichting Bouwen werkte. ”

Gezien op een muur van een lemen huisje in Issah Krom, Ghana: “no condition is permanent”

 

MARK VAN DE WIEL
technisch ontwerper – engineer

“Eén van mijn passies is architectuur. Sinds ik me kan herinneren is er bij mij een grote interesse in de gebouwde omgeving om mij heen. Niet alleen het ontwerp zelf, maar zeker ook de materialen en de techniek hoe iets gemaakt is. Dit maakt mijn functie als bouwkundig tekenaar zo interessant. Het maakbaar maken van het ontwerp binnen zijn randvoorwaarden. Speciale interesse gaat uit naar het gebruik van onze natuurlijke elementen en de beperking van materiaalgebruik: duurzaam bouwen. Verder maak ik graag verre reizen, waar ik kennis kan maken met andere culturen en landschappen, of kijk ik naar een film of een voetbalwedstrijd.”

PAUL VAN DER HEIJDEN
technisch ontwerper –
BIM-engineer

“Een goed gebouw ontstaat wanneer alle aspecten tijdens de ontwerp- én uitvoeringsfase op elkaar worden afgestemd. Naast de juiste vormgeving met materiaal- en kleurgebruik is het van groot belang om ook aandacht te hebben voor de juiste detaillering en positionering van installatie- en constructieonderdelen. Door de komst van BIM en IFC’s is het tegenwoordig mogelijk om steeds beter om de diverse onderdelen op elkaar af te stemmen, waardoor er efficiënter en slimmer gebouwd kan worden. Dit resulteert in een gebouw waar een opdrachtgever en/of gebruiker zich nog vele jaren prettig in voelt en trots is om in te verblijven.”

“It takes a lot of effort to make a building look effortless.”
Norman Foster

TON VAN DEN BERG
kostendeskundige – bouwbegeleider

 

 

werken bij WillemsenU

We zijn op zoek naar een enthousiaste architectuurstagiair!

Ben je Masterstudent aan TU of academie?

Stuur je motivatie en een selectie van je werk aan info@willemsenu.nl met als onderwerp ‘stage’.


 

We are looking for an enthousiastic architecture intern!

Are you a Master student at a university or academy?

Send your motivation letter and a selection of your work to info@willemsenu.nl. Use ‘intern’ in the subject line.

 

expertises

expertise_persoonlijk

Persoonlijk

Wij ontwerpen met aandacht voor mensen en met mensen. Dit geldt zowel voor onze manier van werken als voor onze gebouwen. Wij maken geen confectie, maar maatwerk. Gebouwen die passen bij de mensen die er wonen en werken. Dit is het uitgangspunt als wij voor u aan de slag gaan. Wij ontwerpen karakteristieke gebouwen waarvan je voelt dat ze door intensieve samenwerking met, en aandacht voor de gebruikers tot stand zijn gekomen.

expertise_vakmanschap

Vakmanschap

Vakmanschap zit in de details.
In onze projecten combineren wij traditionele met innovatieve materialen en technieken . Vakmanschap bestaat voor ons uit ervaring en kennis gemengd met een vernieuwende houding en een blik op de toekomst. Voor het beste resultaat zoeken wij vol overgave naar verrassende en innovatieve oplossingen. Uit liefde voor het materiaal passen we het met vakmanschap toe in onze gebouwen.

expertise_duurzaam

Duurzaam

Voor ons is duurzaam bouwen vanzelfsprekend. Duurzaam bouwen is bouwen voor de toekomst. Herbestemmen en transformeren past voor ons in deze gedachte. Gebouwen wordt een nieuwe toekomst gegeven. Ook door de natuurlijke en stedelijke omgeving als inspiratie en uitgangspunt voor onze ontwerpen te nemen zijn onze gebouwen uitgerust voor de toekomst. In het ontwerp zijn wij altijd op zoek naar duurzame en innovatieve materialen. Hierbij denken we na over het beperken van materiaalgebruik en over een regionale afkomst. Hierdoor wordt het milieu minder belast bij de bouw.  Vanzelfsprekend is ook het beperken van het energiegebruik en het inzetten van duurzame energiebronnen een voorwaarde voor een duurzaam gebouw. Wij hebben ruime ervaring met BREEAM-NL, in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te bepalen.