Villa

in Beekdal

Client
Villa in Beekdal
Architects
rust

 

 project: villa in Beekdal | locatie: landschappelijk | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2006-2008

 


 

Dit unieke landgoed met een beek is aan de straatzijde begrensd dor een bosrand bestaande uit grote naald- en loofbomen. Aan de zuidzijde ligt een glooiende weide met enkele vrijstaande bomen en de zuidgrens van het gebied wordt gevormd door een meanderende beek. Op dit perceel is bij het ontwerp het glooiende landschap met het weidse uitzicht als uitgangspunt genomen.

 

De woning is op de scheidslijn van bos en weide gebouwd en om de aanwezige contrasten tussen open-beschut, zon-schaduw en privé-openbaar nog verder te benadrukken wordt het huis doorsneden door twee lange natuurstenen wanden. De harde, formele zijde, opgetrokken uit schiseuze zandsteen is naar de straat gericht. De gesloten wanden vormen een privacyscherm voor de bewoners. De leeftruimten en het zwembad die hier achter verscholen liggen, openen zich naar het landschap en hier laat de woning zijn zachte kant zien: de houten draagconstructie (Western Red Ceder), gevelbekleiding van Cumaru (een Braziliaanse hardhoutsoort, met FSC-keurmerk) en veel glas om van het licht en het prachitige uitzicht te genieten.

 


 

We hebben een aantal duurzame maatregelen ontworpen om de hoeveelheid licht en warmte van de zon onder controle te houden: de overstek van het dak houdt de slaapkamers koel, in de zijgevels van de slaapkamers is de lichtinval door kantelbare houten lamellen te reguleren en alle glasvlakken zijn uitgevoerd in zonwerende HR++ beglazing. Een energiezuinige WKO-installatie zorgt voor een goed binnenklimaat en verwarming van het binnenzwembad gebeurt op efficiënte wijze door gebruik te maken van koude- en warmteopslag in de grond.

 

in de winter