Brede School Hoogmade

onder een golvend dak

fotografie: Ruimtes in Beeld

project: Basisschool en kinderopvang| locatie: Hoogmade | opdrachtgever: gemeente Kaag en Braassem | tijdvak: 2015 – 2018


In het centrum van het dorp Hoogmade staat een nieuwe brede school, afgestemd op de wensen van haar gebruikers. Het bijzondere bakstenen gebouw refereert aan de karakteristieke bebouwing die in de directe omgeving te vinden is. Het gebouw is qua oriëntatie zorgvuldig ingepast in haar omgeving, zodat het gebouw meteen vertrouwd aanvoelt en het lijkt alsof deze altijd al in het dorp stond. Het golvende dak geeft het gebouw haar unieke, kenmerkende contour.

fotografie door RUIMTES IN BEELD


Het ontwerp is tot stand gekomen op basis van de analyse van de omgeving: de orthogonale structuur, de opbouw van het dorp, de sloten en velden, de groenstructuur en de typologie van gebouwen in de omgeving.
Het vrijstaande schoolgebouw is qua oriëntatie en schaal zorgvuldig ingepast in haar omgeving. Het ontwerp versterkt en completeert de bestaande bebouwing, waardoor het gebouw meteen vertrouwd aanvoelt.

Het speelplein is omsloten door de omliggende schuren/gebouwen, de behouden bestaande schoolbergingen en de bomen van de naastgelegen begraafplaats. Er is een visuele verbinding met de groene tuin van deze begraafplaats en een zichtlijn vanuit het schoolplein naar het water.


De architectonische vormgeving (schuurtypologie) en de materialisatie (metselwerk met bijzondere detaillering) zijn geïnspireerd op en refereren aan de karakteristieke bebouwing die in de directe omgeving te vinden is.

De opvallende houten spanten zijn niet alleen constructief, maar dragen ook bij aan de ruimtelijke en esthetische beleving. Samen met het golvende dak en de gele baksteen leidt dit tot een onderscheidend schoolgebouw dat tegelijkertijd perfect past in haar omgeving.


De gelamineerde houten spanten zijn duidelijk zichtbaar in alle binnenruimtes en dragen bij aan het karakter en de eigenheid van het schuurvormige schoolgebouw.


Het interieur van het schoolgebouw is licht, rustig en fris, waardoor alle ruimtes prettig zijn om in te verblijven.

fotografie: Ruimtes in Beeld