Het huis onder de grond

verander(en)d landschap

project: Het huis onder de grond | opdrachtgever: particulier|  tijdvak: 2019 – 2022


De weinige passanten op het afgelegen landweggetje zullen niet direct zien dat er een woning in het aangrenzende landschap ligt. Misschien zien ze dat het landschap de afgelopen jaren mooier geworden is; meer bloemen, bomen, water en wat heuvelachtiger. En misschien vragen ze zich af waar het pad heengaat dat kriskras door de heuvel snijdt.


fotografie door Rob van Esch|architectuurfotograaf en Stijn Poelstra Architectuurfotografie

 


BOUWTECHNISCHE EN CONSTRUCTIEVE UITDAGING

Op een weiland, aan de rand van een natuurgebied, stond een klein geitenhuisje dat de maximale contouren aangaf voor een nieuw te bouwen woning. Hoe kan hier een woning komen zonder het landschap te verstoren maar het juist interessanter te maken? En dan ook nog met strenge eisen vanuit het bestemmingsplan.

De opdrachtgevers hebben een tumultueuze werkomgeving en wilden een verrassend ontwerp voor hun tweede woning, waar ze optimaal kunnen genieten van de natuur en zich in alle stilte en privacy kunnen terugtrekken.


GESTAPELD ONDER DE GROND

Met de keuze om een groot deel van het programma gestapeld in de grond te laten zakken en over de rest een heuvel op te werpen, is de woning aan de publieke zijde verstopt in het landschap en onder de grond. Een kuil aan de private zijde als tegenvorm van de heuvel geeft daglicht aan de woning en is ook een beschutte privé-buitenruimte, aan het zicht onttrokken. Een stille plek helemaal voor jezelf, in de zon met zicht op de lucht en toppen van de bomen en alleen het geluid van vogels.


Nauwelijks zichtbaar vanuit de weg wekt de glooiing nieuwsgierigheid op. Als je de heuvel oploopt, krijg je weids uitzicht over de omgeving. Maar zodra je door de smalle gang die in de heuvel gesneden lijkt naar de entree loopt, verwacht je te verdwijnen in de aarde. Op het moment dat je de gesloten grote taatsdeur van cortenstaal in het kleurenpallet van de heuvel opent, voel je dat ook het landschap zich opent en kijk je uit over het beekdal. Zodra je de woning betreedt, zie je dat je niet alleen onder de grond zit, maar ook van bovenaf omlaag kan kijken naar het lager gelegen terras.


Hoewel de woning van buiten bijna niet zichtbaar is, bevat het door zijn gestapelde programma een eetkeuken, inpandig terras, een woonkamer en twee slaapkamers. Alle ruimtes hebben een eigen karakter en veranderende relatie met het omringende landschap, variërend van zeer open op maaiveld, tot gesloten en privaat met een daglichtspel vanuit de vides op de laagste verdieping. Helemaal beneden aangekomen in de slaapkamer zit je 6 meter onder het maaiveld en voel je pas echt dat je diep in de grond zit. Ook hier valt het daglicht door de smalle vide, de glazen trap en glazen lift van boven naar binnen en kan je toch zonder kunstlicht rondlopen.

"Het dak vormt onderdeel van het rijk begroeide landschap."


HOGE ENERGIEPRESTATIE EN BIODIVERSITEIT

De woning is gasloos en levert een hoge energieprestatie. Warmteopwekking voor de woning vindt plaats middels een warmtepomp die gebruik maakt van bodemwarmte. Doordat de woning deels ondergronds is gelegen wordt het warmte accumulerende vermogen van de woning vergroot. Dit komt ten goede aan een aangenaam en stabiel binnenklimaat. Het dak vormt onderdeel van het rijk begroeide landschap wat bijdraagt aan een hoge biodiversiteit. Bovendien zorgt dit voor een goede waterbuffer.

Door de woning in te graven wordt geprofiteerd van de isolatie en zomerse verkoeling van de heuvel en van het spel met licht en donker, omsloten en open.


LEVENSLOOPBESTENDIG, UITGEVOERD MET ONDERHOUDSARME MATERIALEN

Alle vloeren, wanden en plafonds zijn uitgevoerd in schoonwerk beton. De kozijnen hebben een minimalistisch profiel. De gevel is bekleed met vergrijzend hout. De materialen van de woning zijn onderhoudsvrij en dragen bij tot een lange levensduur.

Door de centrale vide uit te voeren als glazen plateaulift is de woning dankzij de verticale stapeling rolstoel toegankelijk en levensloopbestendig gemaakt. De verdiepingen zelf kennen een vrije plattegrond zonder gangen en drempels. Slimme keuzes zoals een houten frame dat voor de schuifpui boven de lagergelegen tuin schuift als deze wordt opengezet, houden de woning vrij en open en ook veilig voor kinderen.


Zonder een intensieve samenwerking was deze woning nooit uit de grond gekomen. Het project was een puzzel, een bouwtechnische en constructieve uitdaging die met de opdrachtgevers en een team van adviseurs is aangegaan.

 


“Prachtig als ik ‘s morgens vroeg de zon zie opkomen en over het landschap weg kan kijken en dan weer vol energie aan het werk kan gaan.”