project: Meergeneratiewoning | opdrachtgever: particulier| verwachte oplevering: 2023
Voor twee samenwonende gezinnen hebben wij een bijzondere meergeneratiewoning ontworpen. Het voorhuis wordt hierbij bewoond door een gezin met werkende ouders en vier jonge kinderen. Het achterhuis biedt woonruimte aan de inwonende ‘grootouders’ die -waar nodig- assisteren bij de zorg voor de kinderen.
Met meerdere generaties in één huis wonen heeft geleid tot een nieuwe typologie. Hierbij maken we onderscheid tussen de private- en gedeelde ruimtes. Het hart van de woning wordt gevormd door de gezamenlijke woonkeuken, waar regelmatig samen gegeten wordt. Aangrenzend zijn de collectieve faciliteiten geplaatst, zoals wasruimte, werkschuur en atelier.
beelden gemaakt door
Binnen deze structuur hebben beide gezinnen een eigen privédomein waar zij zich terug kunnen trekken. Deze private ruimtes zijn als buitenste ‘schil’ rondom het collectieve hart gegroepeerd. Hierbij ontstaat een geleidelijke en vanzelfsprekende overgang van gemeenschappelijk naar privé.
Ruimtelijk zijn de privédomeinen herkenbaar vormgegeven als voor- en achterhuis. Het voorhuis bestaat hierbij uit twee bouwlagen terwijl het achterhuis is opgezet als een gelijkvloers levensloopbestendige woning.
Het achterhuis maakt de woning geschikt voor de toekomst, waarbij het mogelijk is om in gebruik een generatie door te schuiven. Het achterhuis kan hierbij een nieuwe rol vervullen als woonruimte voor de ouders of als appartement voor de kinderen.
De woning is energie-neutraal, waarbij gebruik wordt gemaakt van een bodemwarmtepomp voor verwarming en koeling. Eigen energie wordt opgewekt door toepassing van speciale NASA-zonnepanelen. Voor de dakisolatie is gebruik gemaakt van Vlaswol; een biobased isolatiemateriaal van plantaardige herkomst. Het groendak wordt ingezet als buffer voor de opvang van regenwater.
De woning komt hiermee tegemoet aan de behoeftes van de huidige én toekomstige generaties.