nieuwbouw Appèl

ingetogen eigenzinnig


project: nieuwbouw Appèl | locatie: Den Bosch | opdrachtgever: Appèl bedrijfscatering | tijdvak: 2016


Inzending besloten selectie


OVER APPèL

Appèl is geworteld in Den Bosch. De kernwaarden en doelstellingen van Appèl zijn voor een groot gedeelte ook begrippen die je kunt toeschrijven aan deze stad.
Den Bosch is een stad met een bruisend hart van terrassen, kleine boetiekjes en ontmoetingen (op straat tussen de terrassen, binnen in de vele café’s en restaurants).De kleinschaligheid in combinatie met kwaliteit en ambacht zijn kenmerkend voor de sfeer en beleving van deze gastvrije stad. De karakteristieke Binnendieze en de bruisende Korte Putstraat zijn een bron van inspiratie.
Het nieuwe kantoor van Appèl sluit naadloos aan op deze uitstekende kwaliteiten èn is daarnaast, net als Appèl zelf, vernieuwend, eigentijds en duurzaam.Het kantoor is een zinnenprikkelende showroom, waarbij gastvrijheid, gezond eten en drinken centraal staan. Het eigenzinnige, uitnodigende gebouw stelt haar gasten voorop, doordat ontmoeting en (persoonlijke) beleving het uitgangspunt vormen. Het gebouw is mèèr dan enkel een kantoor; haar architectuur onderstreept de waarden en uitstraling van Appèl.

 

Appèl staat voor ambacht èn vernieuwing. Wij vinden dat het nieuwe kantoor van Appèl dit moet weerspiegelen.


OVER DE LOCATIE

De locatie doet aan als een eiland, omringd door water, bomen en de verkeersstroom van de snelweg. Het is een verrassend mooie plek, waar je op een zonnige dag tussen het ruisende groen en fluitende vogels staat, omringd door de kenmerkende gele bloemen. Even waan je je midden in een bos, tot het geluid van de snelweg je weer bereikt. Ook de snelweg heeft haar schoonheid, met het ritmisch voorbijrazen van afwisselend auto’s en vrachtauto’s.Het kantoor van Appèl maakt optimaal gebruik van de kwaliteiten van de plek, en voegt er wat aan toe. Het gebouw fungeert met haar alzijdigheid als een paviljoen in het park, opvallend aan de A2-zijde en met een uitnodigende entree aan de Rosmalense Plas. Door met een simpele ingreep de natuur èn de snelweg visueel bij het kantoor te betrekken zetten we het gebouw vast op de locatie.

 

De locatie vraagt om een alzijdig gebouw als een paviljoen in park; opgaand in de natuur en tegelijkertijd uitnodigend & eigenzinnig.

nieuwbouw Appèl – 2


BRUISEND HART

Zoals de terrassen en kades op verschillende hoogtes de Binnendieze omzomen, zo vloeit het bruisend hart door het nieuwe kantoor.

Hoewel de eerste verdieping de meeste ontmoetingsfuncties kent, is er op elke verdieping een plek waar men elkaar kan ontmoeten, besprekingen houden en wat eten en/of drinken.Programmatisch zijn het ontvangstgebied, het restaurant, alle ontmoetingsruimtes, open overlegplekken, ankerpunten, aanlandplekken en externe cursus- en overlegruimtes aan elkaar gekoppeld. Zij vormen één continue openbare ruimte die zich vanaf de entree door het gebouw beweegt. Deze ruimte is uitnodigend, warm en kleinschalig zonder in te perken op functionaliteit en een slimme routing.

Door slimme ontwerpkeuzes te maken en ontmoeten, ontvangen en samenwerken in één zone te combineren kunnen we een ruimtelijk en groen gebouw realiseren.