Tennispaviljoen Genneper Parken

zwevend dak boven de banen


 

project: Tennispaviljoen | locatie: Eindhoven | opdrachtgever: gemeente Eindhoven | tijdvak: 2011


 

Tennisverenigingen THES en TVGP krijgen samen een nieuw paviljoen in de Genneper Sportparken. Dit sportpark is onderdeel van het bijzondere natuurgebied de Genneper parken, een landelijke oase in het centrum van Eindhoven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de relatie met het omringende landschap het belangrijkste uitgangspunt van het ontwerp is. Het uitzicht wordt beurtelings ingekaderd, vrijgelaten of strategisch ingezet voor een verrassend doorkijkje.

 


 

Het paviljoen is de spil in het veld van tennisbanen en het opent zich aan alle zijden naar haar omgeving. De ingang van het paviljoen aan de noordzijde maakt een uitnodigend gebaar naar de parkentree; aan de zuidzijde richt de kantine zich op de tennisbanen. Hier vormt de combinatie van de veranda en de verspringende terrassen zowel een tribune voor de twee hoofdbanen, een ontmoetingsplek als een plek om te ontspannen na de wedstrijd.

De kantine, bar en vergaderruimte bevinden zich in een grote open ruimte, van elkaar gescheiden door twee gesloten volumes waarin de kleedkamers en de serviceruimtes zich bevinden. Op deze manier verdelen zij de ruimte en wordt een interessant spel gespeeld met privacy en openbaarheid.

 

– Tennispaviljoen Genneper Parken – 3