Villa SX

Een harmonieus geheel in het groen

project: Villa SX | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2019 – 2023


De vrijstaande villa in het groen is opgebouwd uit twee verschillende volumes die samen een harmonieus geheel vormen. De verduurzaamde houten lariks geveldelen spelen hierbij een belangrijke rol waardoor de woning een geheel wordt en opvalt, maar tegelijkertijd opgaat in de natuurlijke, groene omgeving. De lariks geveldelen zijn behandeld met een fix die ervoor zorgt dat het hout geleidelijk mooi gaat vergrijzen.


fotografie door Rob van Esch|architectuurfotograaf


De toegang naar de entree langs de betonnen stucwand geeft via de gang zicht op de leefruimtes zoals de keuken en eetkamer, terras en woonkamer in het lage volume. Vanuit de entree heeft men een visueel zicht over de beide volumes. De blauw stalen trap gaat naar de rustig gelegen slaapvertrekken op de verdieping in het hoge volume. Het ruwe, onbewerkte karakter van het blauwstaal is bij deze trap goed zichtbaar. Het robuuste karakter van de trap gaat mooi samen met de natuurlijke materialen van de interieurelementen en de verfijning van de lichtarmaturen. De trap nodigt uit tot aanraken, een tastbaar bewijs van vakmanschap.


Een bijzonder karakteristiek element in het lage volume is de dakconstructie die in het zicht is gebleven. Deze bestaat uit een raster van houten spanten voorzien van houten latten. Dit akoestisch plafond geeft het interieur van de leefruimtes een warm ruimtelijk gevoel en creëert tevens een interessant speels patroon wat versterkt wordt door de lichtinval door de grote glasvlakken in deze ruimten.


Buitengevoel wordt naar binnen gehaald

De woning is voorzien van grote strakke raampartijen die aan alle kanten uitzicht bieden op de tuin. Doordat alle ruimtes contact hebben met de de natuur, wordt het buitengevoel naar binnen gehaald en is er geen onderscheid tussen voor- of achtertuin. De grote glasvlakken laten veel natuurlijk licht binnen en creëren een gevoel van ruimte en openheid. De individuele ruimtes zijn niet te groot waardoor een geborgen thuisgevoel wordt gecreëerd.


De keuken is het hart van het huis gelegen en zorgt voor een centrale leefplek. Het terras op het zuiden tussen de woonkamer en keuken versterkt de binnen buiten relatie, die in het gehele huis aanwezig is. Het terras opgenomen in het volume zorgt voor een aangename geborgen plek om buiten te verblijven. Deze buitenruimte wordt als verlengstuk van het interieur beschouwd, met comfortabele zitplaatsen en groenblijvende planten die een rustgevende sfeer creëren.


Interieur en exterieur in naadloze harmonie

Het ontwerp van het interieur is afgestemd op het algehele ontwerp van het woonhuis. De eikenhouten latten die buiten zijn toegepast komen terug in de interieur elementen binnen. Het doel was om een naadloze harmonie te creëren tussen de binnen- en buitenkant van het huis, waarbij zowel functionaliteit als esthetiek in evenwicht zijn.


Bij het ontwerp van het woonhuis is ook het ontwerp van alle interieurelementen zoals keuken en kasten in werkkamer, badkamer, slaapkamer en inloopkasten door ons mee ontworpen. Het lichtplan van Lichtmeesters versterkt de ruimtelijke relaties tussen de verschillende ruimtes.


De verbindende ruimte tussen de eetkamer en zitkamer is voorzien van een groot zitraam met uitzicht op de tuin. Tegenover het zitraam staat een kast die speciaal ontworpen is om dierbare voorwerpen van de bewoners te etaleren. Het is een plek waar persoonlijke herinneringen een speciale plaats krijgen en waarvan men zo dagelijks kan genieten.


De tuin is ingericht door de landschapsarchitect Bert Huls. De brede voortuin biedt plaats aan een royaal zwembad en een weelderig bloembed waartegen de smallere, ingetogen achtertuin rust en privacy geeft.


Het resultaat is een huis dat een gevoel van rust uitstraalt en verbondenheid met de natuur biedt aan de bewoners.