Woonhuis Bergen

een informeel familiehuis met verrassende verbindingen


project: Woonhuis Bergen |  locatie: Bergen | opdrachtgever: particulier|  oplevering: 2020


Aan de rand van Bergen hebben we tussen de bomen een passieve woning laten landen voor een gezin met jonge kinderen. De woning staat in een oude villawijk. Voorheen stond hier een houten woning uit de jaren ’60, die zo gedateerd was dat we deze niet meer konden redden. Op de plek staan een groot aantal monumentale bomen, die zorgen voor een prachtige entourage in deze natuurlijke enclave. Voorzichtig hebben we de woning hier tussenin gevleid, zodat de woning als vanzelfsprekend in zijn omgeving opgaat, alsof deze altijd op deze plek heeft gestaan.


fotografie door Jan Willem Dragt | architectuur fotografie en Luuk Kramer fotografie 


Aan het ontwerp lagen de ambities ten grondslag van onze inspirerende opdrachtgevers om een passieve woning te bouwen met een zeer laag energieverbruik en een gezond binnenklimaat. Vanaf het eerste begin hebben we dit als uitgangspunten genomen voor alle ontwerpkeuzes. Om te beginnen met een juiste oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon en de bomen, die voor verkoeling zorgen. Ook is aandacht gegeven aan afscherming tegen opwarming door het toepassen van grote overstekken en zonwering.


We hebben gekozen voor een circulair bouwsysteem van Houtskeletbouw met een schil van vergrijzend hout en baksteen met een bijzonder patroon. De kleur van de baksteen verwijst naar de schelpen aan zee. Er zijn alleen gezonde bouwmaterialen toegepast, die daarop zijn getoetst door een gespecialiseerd adviseur van de opdrachtgever. De volledige schil van de woning heeft een extreem hoge isolatiewaarde voorzien van passiefhuis kozijnen met triple beglazing.


Het is een echt informeel familiehuis, waar veel vrienden over de vloer komen en familie soms voor langere tijd verblijft en dan ook privacy wil hebben. De plattegronden van de woning zijn ontworpen met verschillende zichtlijnen en verassende verbindingen tussen de ruimtes op beide woonlagen. Vides en hoogteverschillen van ruimtes versterken het beeld van een dynamisch ontwerp waar subtiel is ingezet op verbinding met elkaar, maar ook op ruimte en rust voor jezelf. Op alle plekken in de woning ervaar je de omringende natuur, die als vanzelfsprekend in elkaar overloopt.


In 2022 dingt Woonhuis Bergen mee naar de ARIE KEPPLER PRIJS 2022.


Twee jaar later – De houten gevelbekleding is vergrijsd en de woning gaat op in het mooie landschap: