project: Woonhuis CB | locatie: Waalre | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2016-2018
Plaats voor traditionele Chinese meubels en kunst. Deze unieke woonwens is de inspiratie voor de ruimtelijkheid van dit sculpturale woonhuis. Vaste elementen geven subtiel vorm aan de ruimte die door het woonhuis vloeit. Gesloten, open en geperforeerde wanden ondersteunen dit concept: een spel met licht en zicht, binnen en buiten, omsloten en open.
Het sculpturale woonhuis speelt met de reciprociteit van exterieur en interieur. Een compositie van gesloten wanden en glaswanden vormt ruimtes, scheidt de buitenwereld van de binnenwereld of verbindt ze juist. Door de woning te plaatsen aan de noordzijde van het boomrijke kavel creëren we een door de omringende bomen en de woning omsloten tuin op het zuiden. De gevels reageren op deze oriëntatie en op het klimaat door een meer gesloten karakter aan de noordzijde en een open karakter aan de private zuidzijde. Het huis maakt optimaal gebruik van licht, zicht, schaduw en de privacy die het kavel biedt en is op maat gemaakt voor de opdrachtgevers.
fotografie door RUIMTES IN BEELD
Het tegenhouden van de wind. Het vloeien van water.
Het belangrijkste uitgangspunt voor dit huis is de uitgebreide collectie Chinese meubels en objecten van de opdrachtgevers. Dit heeft geleidt tot de creatie van een unieke woonbeleving waarbij het alledaagse mengt met het bijzondere. Al de normale functies en ruimtes van een woonhuis worden verrijkt met deze kunst, waardoor zelfs de meest alledaagse handelingen als rituelen voelen. Als je door het huis beweegt wordt telkens een gedeelte van de collectie onthuld, letterlijk belicht, waardoor de beweging zelf waarde krijgt en je verleidt wordt tot het volgen van de route en het ontdekken van verborgen objecten.
Door de collectie Chinese meubels letterlijk in te kaderen krijgt het de waarde en aandacht die het verdiend zonder het hele huis in te nemen. Dit is niet de enige collectie waar wij een plek voor hebben ontworpen. De opdrachtgevers waren het niet eens over de plaats die de uitgebreide boekenverzameling mocht krijgen duidelijk in het zicht in de woonkamer, of afgezonderd in een andere ruimte. We hebben ervoor gekozen om de bibliotheek te plaatsen aan het eind van de belangrijkste verbinding/ zichtlijn in de woning, waardoor deze zichtbaar is als je naar de woonkamer gaat, maar niet als je je in de woonkamer bevindt.
Daarnaast hebben alle gezinsleden (de beide eigenaren en hun dochter) een eigen ruimte/ kamer die verbonden is met de belangrijkste leefruimtes, maar waar ook afzondering mogelijk is. Deze multifunctionele ruimtes kunnen ingevuld worden als werkkamer, speelkamer of hobbykamer en naar behoefte onderling worden uitgewisseld en doorgegeven.
De in de woning geïntegreerde patio wordt een groen gordijn dat visueel de belangrijkste ruimtes van het huis met elkaar verbindt. Waar je je ook in de woning bevindt, strategisch geplaatste kleine en grote gevelopeningen richten zich op bijzondere bomen – zoals een rode esdoorn – en uitzichten en kadreren het omringende landschap. De veranderende seizoenen en zonnestanden creëren zo een steeds wisselend spel van licht, schaduw, groen en grijs dat door de sterke verbinding van binnen en buiten ook in de woning plaatsvindt. Grote schuifdeuren maken de omliggende (besloten) terrassen tot een verlengstuk van de woning.
Wisselde hoogtes geven vorm aan de verschillende ruimtes. Een vide in de keuken aan de tuinzijde brengt licht de woning in en biedt zicht op het schuine dak met houten balken van de verdieping. Een sprong in de plafondhoogte brengt ruimtelijkheid in de woonkamer. Door de aangrenzende bibliotheek ook nog een aantal treden te verdiepen creëren we hier nog meer hoogte en krijgt de verdiepingshoge boekenkast een bijzonder zitraam dat over het maaiveld uitkijkt.