Woonhuis V

een duurzame CLT woning


project: Woonhuis  V | locatie: Noord- Brabant | opdrachtgever: particulier | tijdvak: 2018-2019


Op het kavel grenzend aan het landschap staat deze ruime schuurwoning. Door de ruimte voor ruimte regeling kwamen er drie ruime kavels vrij voor woningbouw aan de groene dorpsrand van een idyllisch Noord-Brabants dorp. Het programma is onder een zadeldak opgenomen met overstekende dakvlakken. Het dak en de vergrijzende houten delen refereren aan de schuren die hier ooit stonden en plaats maakten voor de nieuwe woningen. De bakstenen muurvlakken verwijzen naar de architectuur in de omgeving en integreren de woning in de buurt. 


Een duurzame woning volgens circulair principe

De constructie van de woning is uitgevoerd in houten spanten en Cross Laminated Timber (CLT) wanden en vloeren volgens het circulaire principe. Door de keuze voor CLT was de woning tijdens de bouw snel wind- en waterdicht. Bouwen in CLT is tevens duurzaam en zorgt voor minder CO2 productie, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van cement. De onbehandelde houten oppervlakte van de wanden en plafonds creëert een warme sfeer. Strak en rustig, maar niet steriel – een behaaglijke woning met een warme uitstraling.


Van binnen naar buiten

De bewoners leven graag buiten. Door de woning op het zuiden te openen naar de tuin ontstaat er een sterke verbinding met het omliggende landschap. De glazen zuidgevel en de open leefruimte creëren een gevoel van ruimte en verbondenheid met de natuur. De open overkapping versterkt de overgang van binnen naar buiten. Door het gebruik van natuurlijke materialen kan de natuur haar werking ontplooien en gaat de woning op in haar omgeving.


fotografie door Rob van Esch|architectuurfotograaf